Verzorging 

Cria

Huisvesting

Voor hun huisvesting zijn alpaca's niet veeleisend. Een afgespannen weiland met schuilgelegenheid (halfopen stal) tegen felle wind en regen voldoet ruimschoots, ook voor in de winter. Voor de dieren die wat meer aandacht nodig hebben is een stalling waar ze kunnen in opgesloten worden wel aan te raden voor een efficient werken. Schapengaas is goed genoeg om alpaca's in hun weiland te houden, prikkeldraad en stroomdraad is niet aan te raden.

 

Qua oppervlakte van weiland kan men dezelfde bezettingsgraad aanhouden als bij schapen. Alpaca's zijn browsers wat betekend dat ze licht en selectief begrazen. Dit in combinatie met de eeltkussentjes onder hun poten zorgt ervoor dat de grasmat zeer weinig belast word en de kans heeft zich snel te herstellen.

 

Voeding

Het zijn dieren die zeer efficïent zijn in hun vertering. Ze herkauwen maar behoren echter niet tot de herkauwers, het zijn namelijk geen echte herkauwers. Een toegang tot water moet steeds aanwezig zijn. De voeding bestaat voornamelijk uit gras (weiland en hooi, eventueel goed voordroog) aangevuld met vitaminen in de vorm van korrels. Indien de dieren op een schrale weide staan of wat mager zijn kan er eiwitbrokken bijgegeven worden. Te vette dieren kunnen problemen ondervinden bij de dekking en/of dracht. Ook van het stro dat als strooisel dient in de stal zullen ze soms wat eten. Het is ook steeds belangrijk om na te gaan of er geen giftige planten in de weide staan of aan de weide grenzen.

Overige

Alpaca's dienen jaarlijks geschoren te worden. Er zijn verschillende scheerders die gespecialiseerd zijn in het scheren van alpaca's. Ook zijn er enkele schapenscheerders die alpaca's scheren. Hier is het aangeraden om er steeds zeker van te zijn dat de scheerder het gewoon is om alpaca's te scheren. Alpaca's scheren het blijft een vak apart. Meer informatie over de wol kan je vinden onder het tabblad wol.

 

De teennagels en tanden dienen indien nodig bijgewerkt te worden. De teennagels minstens tweemaal per jaar bijknippen, de tanden enkel indien ze niet goed aansluiten en dus niet correct afslijten.

 

Ook vaccinatie en ontworming is noodzakelijk. Hiervoor neem je best contact op met je dierenarts. Voor alpaca's zijn er enkele dierenartsen

die zich gespecialiseerd hebben en wat meer kennis in huis hebben over deze exotische dieren, echter iedere dierenarts kan je 

normaalgezien verder helpen.

 

Alpaca's mesten net zoals paarden op een specifieke plaats in het weiland of de stal. Rond deze mestplaatsen zullen de

dieren ook niet grazen indien er nog genoeg gras voorhanden is. Regelmatig verwijderen van de mest is aan te bevelen

om deze mestplaatsen niet te groot te laten worden.