top of page

Wat zijn alpaca's?

Wat zijn alpaca's?

Samen met de lama, viçugna, guanaco, kameel en dromedaris behoort de alpaca toe aan eenzelfde familie, namelijk de cameliden. De kameel en de dromedaris worden oude wereld cameliden genoemd, de andere vier zijn dan logischerwijze de nieuwe wereld cameliden.

 

De alpaca en de lama hebben een grote rol gespeeld in de Inca cultuur. Zo zorgden ze voor kleding, voeding, transport en gezelschap. Het waren dan ook de Inca's die begonnen met de domesticatie van de alpaca en de lama zo'n 5.000 à 6.000 jaar geleden.

 

De Inca's hadden een zeer goed fokprogramma opgezet om de allerbeste wol te produceren. Dit werd grotendeels vernietigd door de Spaanse veroveringen. Veel van de dieren, de kennis en het goede fokprogramma gingen jammer genoeg verloren. Aangezien de dieren echter noodzakelijk waren voor de lokale bevolking hebben deze dieren het toch overleefd. Tegenwoordig kennen steeds meer mensen deze speciale dieren en groeit de interesse in de dieren en de goede wol. De meeste van de fokkerijen bevinden zich nog steeds in de landen van herkomst op het Altiplano hooggebergte doorheen Peru, Chilli en Bolivia. Het aantal fokkerijen in Europa en de rest van de wereld stijgt echter nog steeds.

 

Alpaca's

 

- worden 15-25 jaar oud -

 

- hebben een schofthoogte van ongeveer 80-95 cm -

 

- wegen ongeveer 50-65 kg -

 

- dragen ongeveer 345 dagen -

 

- veulens worden cria's genoemd -

 

- gespeende veulens zijn tui's -

 

- een volwassen hengst is een macho -

 

- een volwassen merrie is een hembra -

 

 

Er bestaan twee types van alpaca's: de huacaya en de suri. Momenteel specialiseren we ons in het fokken van de huacaya. Het is echter de bedoeling om in de toekomst ook met Suri's te gaan fokken.

Al een zeer lang tijd is de kwaliteit van deze wol gekend. Ten tijde van de Inca's werd de wol al geprezen voor zijn uitzonderlijke eigenschappen. Het is niet voor niets dat de Inca's deze wol "de wol van de goden" noemden. 

Alpaca's zijn dieren die niet veel eisen stellen aan hun verzorging. Het zijn dan ook makkelijke dieren om te houden. Hou er echter wel rekening mee met het feit dat alpaca's niet snel zullen tonen dat er iets mankeert. Enige kennis is dus wel vereist vooraleer men deze dieren aanschaft.

De alpacafokkerij is iets relatief nieuws in Europa. Zo ontstonden de eerste Europese fokkerijen pas omstreeks de jaren '90. Sinds toen is er een hele evolutie geweest op vlak van kennis. Tegenwoordig zijn er naast de hobbyfokkerijen ook fokerijen als hoofd- of neventak op een landbouwbedrijf.

bottom of page