top of page

Fokkerij

DNA

Fokken met alpaca's

 

Bij alpaca's is er een verschil tussen de merrie's en de hengsten op het vlak van geslachtsrijpheid. Zo zijn hengsten over het algemeen geslachtsrijp tussen hun tweede en derde levensjaar. Merrie's daarentegen iets vroeger op een leeftijd van 12 a 20 maanden. Om ze echter degelijk te laten uitgroeien is het van belang dat de merrie's niet te vroeg gedekt worden. Een richtlijn hiervoor is dat een merrie 45 kilogram moet wegen vooraleer ze mag gedekt worden.

 

In tegenstelling tot andere gangbare landbouwhuisdieren zijn alpaca's, net zoals katten en konijnen, geïnduceerde ovulators. Dit wil zeggen dat er een eisprong plaatsvind onder stimulatie van de dekking. Het orgling van de hengst tijdens de dekking speelt hierbij ook een rol.

 

De duur van een dekking kan uitlopen van 5 minuten tot 55 minuten. De duurtijd hangt deels mee af van de hengst. Om zeker te zijn dat de dekking geslaagd is, is een dekking van minstens 15 minuten aangeraden. Een dekking gebeurd bij alpaca's steeds liggend. Een propere dekstal is noodzakelijk om goede resultaten te behalen en de gezondheid van de dieren te garanderen.

De dracht duurt gemiddeld 11 maanden en half. Bij alpaca's kan echter een grote variatie gezien worden in de drachtduur. Op onze fokkerij rekenen we altijd met 11 maand en 9 dagen. Normaal gezien komt er één veulen ter wereld. Hoogst uitzonderlijk kan een tweeling voorkomen. Het is echter wel zo dat in dit geval het maar zelden tot een goed einde komt. Meestal haalt één van de twee veulens het niet. Een levende en gezonde alpacatweeling is dus een uitzondering.

bottom of page