top of page

Types

Er bestaan twee types van alpaca's: de huacaya en de suri. Salictum alpacafarm specialiseerd zich tegenwoordig hoofdzakelijk in huacaya's. Suri's zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ook een plaats krijgen op de boerderij.

Huacaya alpaca

Huacaya's

 

Dit is het type dat in de gehele wereld het meeste voorkomt, zo'n 90% van de wereldpopulatie.

 

De huacaya verschilt van de suri hoofdzakelijk in de wol. Bij deze dieren staat de wol recht op de huid ingepland wat zorgt voor een ander voorkomen dan de suri.

 

Over het algemeen kan aangenomen worden dat dit type sterker is. Wat mede een oorzaak is van het groter percentage huacaya's in vergelijking met de suri.

 

 

Suri's

 

Het minst voorkomende type dat ongeveer maar 10% van de wereldpopulatie uitmaakt. In Europa kom je dit type dus nog maar zeer weinig tegen.

 

Dit type is makkelijk te herkennen aan zijn typische voorkomen. De wol van deze dieren hangt namelijk in lokken vanaf het lichaam recht naar beneden. De vacht is glanzender, zachter en zijdeachtiger dan de vacht van een huacaya. Gemiddeld is de micron ook wat lager en zijn de vezels wat flexibeler en elastischer.

 

Suri's zijn dieren die niet door iedereen worden gewaardeerd. Wanneer je echter eens je hart verloren hebt aan dit type wil je niets anders meer. Hier speelt hun typische karakter waarschijnlijk ook wel een rol in. Suri's zijn namelijk wel wat meer karakterkoppen in vergelijking met de huacaya's.

Suri alpaca
bottom of page