© 2015 by Salictum alpacafarm.

Salictum alpacafarm 

Bierbeek Belgium

salictum.alpacafarm@gmail.com

+32 (0) 495/40.20.48

  • White Instagram Icon
  • Facebook Clean
Ik groeide op op een boerderij, al heel mijn leven zijn dieren dan ook een passie. Het was in 2007, eerder toevallig, dat ik in contact kwam met alpaca's. Er moest niet lang nagedacht worden vooraleer er overgegaan werd tot de aankoop van de eerste dieren, nog in datzelfde jaar. Oorspronkelijk is Salictum alpacafarm gestart als een hobby met de aankoop van twee dieren. De passie voor deze unieke diersoort is echter blijven groeien en is ondertussen uitgegroeid tot meer dan enkel een hobby. Stilaan werden er alpaca's, zowel merries's als dekhengsten, en dekkingen van steeds betere kwaliteit aangekocht. Zo is in de loop van de jaren het aantal dieren op het bedrijf steeds blijven groeien.
Het bedrijf

In 2007 werd gestart met twee dieren. Gedurende de jaren die volgde zijn er zowel dieren als dekkingen aangekocht. Hierbij steeds met aandacht om aan de fokdoelen te voldoen. Hierdoor trachten we de kwaliteit van onze kudde generatie na generatie te verbeteren. Nog steeds is het aantal dieren groeiende met het oog om later een volwaardige tak te zijn van het landbouwbedrijf.

Gezondheid

De gezondheid van de kudde is zeer belangrijk voor ons. Daarom is er in samenspraak met de bedrijfsdierenarts een behandelschema opgesteld waar we ons strikt aan houden. Dit gaat dan over de jaarlijkse inentingen, vitamines etc.. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan een correcte voeding, huisvesting, ... . De biosecurity op het bedrijf is een aandachtspunt waar we elke dag over waken.

Stamboek

Als alpacakwekerij zijn we geregistreerd bij het alpcastamboek in de Benelux; namelijk de Alpaca Associaton Benelux (AAB). Alle dieren die op het bedrijf aanwezig zijn, zijn gechipt en geregistreerd in het stamboek. Sinds december 2014 zijn we door het bestuur erkend als erkend fokker van het stamboek. Dit houdt in dat we ons als fokker houden aan een lijst van aandachtspunten die is opgesteld door het stamboek. Zo maken we onder andere gebruik van de officiële documenten opgesteld door het stamboek. Na aanscherping van de voorwaarden om een erkenning te verkrijgen of te behouden werden we op 1 januari 2019 terug erkend.

 

De AAB is ook de organisator van enkele keuringen doorheen de Benelux. Als fokkerij zal er nu en dan deelgenomen worden met zowel dieren als met vachten. Ook de organisatie ervan zullen we trachten te ondersteunen.

Over ons