top of page

Scheerservice 

#Alpacapper

Het is voor de gezondheid en het welzijn van de dieren noodzakelijk dat ze jaarlijks geschoren worden. Suri's zijn een uitzondering op deze regel en kunnen eventueel iedere twee jaar geschoren worden. Dieren die niet frequent geschoren worden krijgen gezondheidsproblemen zoals hittestress, schurft of andere huidaandoeningen etc. Daarnaast zorgt het jaarlijks scheren ook voor een betere groei van het dier en een betere wolkwaliteit.

Scheermachine

Het scheerseizoen loopt van ongeveer begin April tot eind Juni. Om alle klanten gediend te krijgen plannen we het scheerseizoen lang op voorhand. Daarom is het aangeraden om je aanvraag reeds vroeg in het jaar door te geven. Zodanig is het mogelijk om klanten te groeperen en hierdoor de voorrijkosten te laten zakken.

Wens je ook dat wij uw dieren komen scheren? Neem dan tijdig contact op! Bij tijdige aanmelding kunnen we scheerrondes plannen en zodanig de voorrijkosten drukken. Voor de eerste keer dat de scheerder langskomt? Lees zeker en vast deze pagina verder en stel gerust je vragen waarmee je nog zit.

 

Wat met ...

 

Drachtige merries? Altijd tijdig scheren! Een dracht is geen reden om te wachten met scheren. Tien minuten "scheerstress" is veel beter voor de merrie en het ongeboren veulen dan maanden hittestress.
 

Meerjarige vachten? Het overslaan van een scheerbeurt is niet goed voor de gezondheid van de dieren. Dieren met een vacht die langer is dan goed is voor het dier worden geschoren aan een hoger tarief. Besparen op scheerkosten is dus geen optie.

Nageltjes? Bij het scheren controleren we ook de nageltjes en knippen we deze bij indien nodig.

 

Waarop letten ...

 

als alpacahouder? Ook u als alpacahouder dient enkele zaken te voorzien voor het effectieve scheren kan beginnen.

 

Zoveel mogelijk stress vermijden kan ook u in de hand werken door de dieren gewoon te maken dat ze opgesloten worden in een stal/klein stuk weide. Dit zorgt ervoor dat er voor het scheren begint niet al op de dieren moet gejaagd worden. Halstertamme dieren zijn zelfs nog gemakkelijker en een stuk kalmer.

 

Is er dicht bij de stal een vlak stuk grond waar we kunnen scheren? Op een zonnige dag bij voorkeur in de schaduw. Zijn er bevestigingspunten om de dieren aan te bevestigen?

Is er in de nabijheid van de scheerplaats een aansluitpunt voor het scheerapparaat?
 

als scheerder? Ondanks de vooropgestelde planning is het weer een zeer bepalende factor. Natte dieren scheren is niet aan de orde. Wanneer het mogelijk is om de dieren op te stallen en ze ook op een droge locatie te scheren dan maakt het weer niet uit. Indien dit niet mogelijk is dan dient er geschoven te worden in de scheerafspraken. We houden de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten.

 

Een kudde geschoren alpaca's bij klanten.

Aanmelden voor het scheerseizoen kan via onderstaande knop. Vanaf scheerseizoen 2021 zit onze planning zo goed als volzet. Aanmelden is onder voorbehoud, u krijgt steeds een bericht of u kan opgenomen worden in de planning of niet. Door drukte op de boerderij is een reactie op uw (aan)vraag niet direct in uw mailbox terug te vinden. Onze excuses hiervoor. 

De Alpacapper

bottom of page