Alpa-care
Alpacare is het gamma van voeders die speciaal ontwikkeld zijn voor cameliden (alpaca's en lama's). Er zijn twee soorten van korrels; Alpamin en Alprofos. Beide soorten worden verkocht in zakken van 20kg met een lange houdbaarheid. Daarnaast heb je nog Alpa-Grass en FosfoBeet als aanvullende ruwvoeders.
De enige manier om alpaca's te voorzien van een stabiele 'all year round' hoeveelheid aan mineralen en vitaminen, is het standvastig gebruik van een geconcentreerd supplement (Alpamin). Daarnaast is het nodig om, in de loop van het jaar, te variëren in eiwitverstrekking. De hoeveelheid die hiervan nodig is hangt echter af van verschillende factoren zoals temperatuur, dracht, lactatie, groei, etc..
​
Een voedersysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van één enkele brok - ter verstrekking van zowel mineralen/vitaminen als eiwit - is geen goed voedersysteem. Het is immers niet mogelijk om het eiwitgehalte in het rantsoen op te drijven zonder ook automatisch het mineralen en vitaminen gehalte op te drijven en vice versa. Daarom adviseren specialisten om de supplementaire van mineralen en vitaminen te scheiden van de eiwitsupplementatie. Zo kan de eiwitsupplementatie afzonderlijk worden geregeld naargelang de behoefte van de dieren.
​
Alpamin is een compleet uitgebalanceerd mineralen- en vitaminensupplement voor alpaca’s en lama’s. Het is dus geen krachtvoer. Alpamin ondersteunt vachtkwaliteit, vruchtbaarheid, vitaliteit en immuniteit van uw dier. Het is een smakelijke brok, en dient dagelijks te worden verstrekt naast onbeperkt gras, hooi en/of voordroog van goede kwaliteit.
​
Om te voldoen in hun behoeften dienen alpaca's een constante hoeveelheid voorgeschoteld te krijgen, het ganse jaar door: 1 gram per kilogram levend gewicht. Met voedercompetitie aan de voederbak in acht genomen mag hier tot 25% marge in voorzien worden. Een dier van 60 kilogram krijgt dus elke dag 75 gram Alpamin.
Alprofos is een eiwitbrok, met een optimale calcium/fosforbalans, die kan gegeven worden als aanvulling aan dieren die meer energie nodig hebben. Alprofos wordt gemengd met Alpamin, naargelang de behoefte op het moment. Per eenheid Alpamin worden 0 tot 4 eenheden Alprofos gevoederd.
Het complete rantsoen van een alpaca bestaat uiteraard niet enkel uit deze korrels. Alpaca's zijn als pseudo-herkauwer de hele dag aan het grazen, herkauwen en rusten. Het basisrantsoen bestaat dan ook uit structuurrijk voeder. Naast het gras zorg je er best voor dat een alpaca steeds de beschikking heeft over hooi of Alpa-Grass. Alpaca's kunnen redelijk kieskeurig zijn op vlak van hun voeder, als ze de keuze hebben gaan ze steeds eerst het fijne gras en hooi er tussenuit eten. Met de extreem droge zomers die we afgelopen jaren gekend hebben is het moeilijker om goed fijn gras en hooi ter beschikking te hebben. Daarom hebben we als aanvulling of ter volledige vervanging van het hooi een nieuw product in ons gamma opgenomen: Alpa-Grass.
​
Alpa-Grass is een fijn gehakseld, smakelijk, droog ruwvoer, bestaande uit een mengeling van grassen en kruiden. Het kan gebruikt worden als aanvulling op, of zelfs ter volledige vervanging van hooi. De samenstelling van Alpa-Grass is uitermate geschikt voor fokmerries, crias en groeiende dieren. Door de fijne structuur kunnen crias er al op jonge leeftijd van mee eten. Op deze manier ontwikkelt de werking van de voormaag zich reeds op jonge leeftijd. Dit komt ten goede van de ontwikkeling van het dier. De toegevoegde kruiden en lijnzaad ondersteunen een goede darmfunctie. Esparcette en Chicorei helpen een maag-darm milieu te creëren dat onaangenaam is voor maag-darm wormen. Alpa-Grass bevat een constant gehalte aan eiwit, weinig suiker, en een ideale Calcium/Fosfor-verhouding. Alpa-Grass bevat zeer weinig lignine, waardoor de verteerbaarheid erg hoog is.
Met de winter in zicht starten vele fokkers met het voeren van bietenpulp aan hun dieren. Bietenpulp is een vezelrijk, hoogenergetisch ruwvoer, en vooral geschikt voor lacterende merries en veulens.
​
Een groot nadeel van de klassieke, zuivere bietenpulp, is dat de verhouding tussen calcium en fosfor heel erg hoog is (meestal rond de 10:1). Het bevat dus te weinig fosfor ten opzichte van calcium. Fosfor is voor elke diersoort een erg belangrijk macromineraal, maar met name bij alpaca’s kunnen de gehaltes aan fosfor in het bloed al snel te laag worden. Dit fosfortekort kan verschillende oorzaken hebben. Indien zuivere bietenpulp in grotere hoeveelheden wordt gegeten, dan kan dit onevenwicht tussen calcium en fosfor de botaanmaak van groeiende dieren sterk verstoren. Studies hebben aangetoond, dat bij een adequate fosforverstrekking, alpacaveulens sneller het afspeengewicht bereiken. Ook kunnen lacterende merries soms te veel fosfor verliezen via de melk. Dit onevenwicht wordt versterkt door het voeren van klassieke bietenpulp.
Het bovenstaande probleem hebben we kunnen oplossen door fosfor toe te voegen aan de klassieke bietenpulp. Op die manier wordt de calcium-fosfor verhouding op nagenoeg 3:1 gebracht, en dit benadert dus de ideale verhouding van 2:1. FosfoBeet is een verrijkte, suikerarme bietenpulp, met een gecorrigeerde verhouding tussen calcium en fosfor. Het is een vezelrijk, hoogenergetisch ruwvoer, en wordt dus op dezelfde manier verteerd als gras of hooi, namelijk door de bacteriële flora in de voormagen. De pectine die erin aanwezig is, heeft een prebiotische werking, en wordt omgezet in vluchtige vetzuren, energiebron nummer 1 voor kameelachtigen.
Door het voeren van FosfoBeet hoeft u zich minder zorgen te maken over te lage fosforniveaus bij lacterende merries, veulens en oudere dieren.
Voor het complete gamma aan voeders en strooisel kan je dus bij ons terecht. Vergeet niet dat we eveneens aan huis leveren.
​
Gezonde, volwassen dieren halen de meeste van de benodigde vitaminen uit hun voeder. Een alpaca die gevoerd wordt met het Alpa-care gamma haalt in se voldoende uit zijn dagelijkse portie Alpamin. Alpacaveulens die hun eerste winter doormaken, eten nog niet altijd voldoende brokjes en hebben ook een hogere behoefte aan vitamine D (vanwege de botgroei). Het is daarom essentieel om deze jonge dieren gedurende de wintermaanden extra vitamine D te geven. Ook donkere of oudere volwassen dieren kunnen gedurende de wintermaanden nood hebben aan extra vitamine D.
​
De laatste jaren was het de gewoonte dat dergelijke vitamine AD3E supplementatie gebeurde aan de hand van een injectie met vetoplosbare vitaminen. Door een recente verandering in de EU-wetgeving hebben de fabrikanten van dergelijke injecteerbare preparaten echter besloten om de productie ervan stop te zetten.
Om hiervoor een alternatief te bieden, hebben wij een orale injector met Vitamine AD3E in het gamma opgenomen: CRIA Vitamine AD3E. Ter ondersteuning van de behoefte aan vitamine D in de wintermaanden.
​
Voederadvies:
Geef aan veulens die hun eerste winter doormaken 2ml per 5kg lichaamsgewicht, vanaf een leeftijd van 2 maanden. Voor een afgespeend alpacaveulen van 6-9 maanden: 10ml. 3x doorheen de winterperiode: in november, januari en maart.
Voor oudere volwassen dieren met een verhoogde behoefte: 1ml per 5kg lichaamsgewicht, 1 x doorheen de winterperiode.