Alpa-care

Alpacare is het gamma van korrels die speciaal ontwikkeld zijn voor cameliden (alpaca's en lama's). Er zijn twee soorten van korrels; Alpamin en Alprofos. Beide soorten worden verkocht in zakken van 20kg met een lange houdbaarheid. De enige manier om alpaca's te voorzien van een stabiele 'all year round' hoeveelheid aan mineralen en vitaminen, is het standvastig gebruik van een geconcentreerd supplement (Alpamin). Daarnaast is het nodig om, in de loop van het jaar, te variëren in eiwitverstrekking. De hoeveelheid die hiervan nodig is hangt echter af van verschillende factoren zoals temperatuur, dracht, lactatie, groei, etc..

Een voedersysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van één enkele brok - ter verstrekking van zowel mineralen/vitaminen als eiwit - is geen goed voedersysteem. Het is immers niet mogelijk om het eiwitgehalte in het rantsoen op te drijven zonder ook automatisch het mineralen en vitaminen gehalte op te drijven en vice versa. Daarom adviseren specialisten om de supplementaire van mineralen en vitaminen te scheiden van de eiwitsupplementatie. Zo kan de eiwitsupplementatie afzonderlijk worden geregeld naargelang de behoefte van de dieren.

Alpamin is een compleet uitgebalanceerd mineralen- en vitaminensupplement voor alpaca’s en lama’s. Het is dus geen krachtvoer. Alpamin ondersteunt vachtkwaliteit, vruchtbaarheid, vitaliteit en immuniteit van uw dier. Het is een smakelijke brok, en dient dagelijks te worden verstrekt naast onbeperkt gras, hooi en/of voordroog van goede kwaliteit.

Om te voldoen in hun behoeften dienen alpaca's een constante hoeveelheid voorgeschoteld te krijgen, het ganse jaar door: 1 gram per kilogram levend gewicht. Met voedercompetitie aan de voederbak in acht genomen mag hier tot 25% marge in voorzien worden. Een dier van 60 kilogram krijgt dus elke dag 75 gram Alpamin.

Alprofos is een eiwitbrok, met een optimale calcium/fosforbalans, die kan gegeven worden als aanvulling aan dieren die meer energie nodig hebben. Alprofos wordt gemengd met Alpamin, naargelang de behoefte op het moment. Per eenheid Alpamin worden 0 tot 4 eenheden Alprofos gevoederd.

Het complete rantsoen van een alpaca bestaat uiteraard niet enkel uit deze korrels. Alpaca's zijn als pseudo-herkauwer de hele dag aan het grazen, herkauwen en rusten. Het basisrantsoen bestaat dan ook uit structuurrijk voeder. Naast het gras zorg je er best voor dat een alpaca steeds de beschikking heeft over hooi. Alpaca's kunnen redelijk kieskeurig zijn op vlak van hun voeder, als ze de keuze hebben gaan ze steeds eerst het fijne gras en hooi er tussenuit eten. Met de extreem droge zomers die we afgelopen jaren gekend hebben is het moeilijker om goed fijn gras en hooi ter beschikking te hebben. Daarom hebben we als aanvulling of ter volledige vervanging van het hooi een nieuw product in ons gamma opgenomen: Alpa-Grass.

Alpa-Grass is een fijn gehakseld, smakelijk, droog ruwvoer, bestaande uit een mengeling van grassen en kruiden. Het kan gebruikt worden als aanvulling op, of zelfs ter volledige vervanging van hooi. De samenstelling van Alpa-Grass is uitermate geschikt voor fokmerries, crias en groeiende dieren. Door de fijne structuur kunnen crias er al op jonge leeftijd van mee eten. Op deze manier ontwikkelt de werking van de voormaag zich reeds op jonge leeftijd. Dit komt ten goede van de ontwikkeling van het dier. De toegevoegde kruiden en lijnzaad ondersteunen een goede darmfunctie. Esparcette en Chicorei helpen een maag-darm milieu te creëren dat onaangenaam is voor maag-darm wormen. Alpa-Grass bevat een constant gehalte aan eiwit, weinig suiker, en een ideale Calcium/Fosfor-verhouding. Alpa-Grass bevat zeer weinig lignine, waardoor de verteerbaarheid erg hoog is.

Voor het complete gamma aan voeders en strooisel kan je dus bij ons terecht. Vergeet niet dat we eveneens aan huis leveren.

Salictum alpacafarm 

Bierbeek Belgium

Info@salictum.com

+32 (0) 495/40.20.48

  • White Instagram Icon
  • Facebook Clean

© 2015 by Salictum alpacafarm.